Våra webbplatser

Våra webbplatser

Webbkarta        Press        Logga in        RSS

Translate

Webbkarta        Press        Logga in        RSS

Dela:

 Skriv ut sida

#viiefk firar 20 år

Den 1 januari 1997 bildas Evangeliska Frikyrkan, eller Nybygget-Kristen samverkan som vi hette fram till 2002. Det är Örebromissionen, Helgelseförbundet och Fribaptistsamfundet som gör gemensam sak för att tillsammans tjäna Gud och människor. På den här sidan kan du läsa om utvecklingen i rörelsen de senaste 20 åren och ta del av Bernth-Åke Ottossons glimtar från åren som gått. Längre ner på sidan hittar du också receptet till EFK-tårtan!

Bernth-Åke Ottosson, idag stabschef, var med när EFK bildades 1 januari 1997. Här talar han vid ett konstituerande årsmöte i oktober 1996.

– Det var en tid i de här rörelsernas historia då vi kände att det måste hända något konkret för att vi skulle kunna ta ett steg i tillväxt, berättar Bernth-Åke Ottosson, stabschef för EFK, som varit med från början. Och vi har fått se mycket fantastiskt växa fram sedan samgåendet, både i Sverige och runtom i världen.

Fler medlemmar för varje år

EFK har vuxit i medlemsantal varje år, med undantag av 1998, även om antalet församlingar har minskat. I dag har rörelsen omkring 34 400 medlemmar; 1997 var antalet cirka 28 300.

– Att antalet medlemmar har vuxit, trots att antalet församlingar har minskat, beror både på att några församlingar har anslutit sig till EFK och att vi planterat flera nya församlingar de senaste åren, säger Øyvind Tholvsen, programledare för EFKs Sverigeprogram. Antalet dop i rörelsen ökar också. 2015 döptes 738 personer, vilket är fler än något år tidigare.

De senaste åren har EFK också blivit en mer mångkulturell rörelse.

– I visionsdokumentet EFK 2020 har vi satt målet att mångfalden i EFK ska spegla den som finns i samhället, berättar Øyvind. Vi är nu på väg att se detta ske genom att andelen betjänade med utländsk bakgrund ökade från 13 % 2014 till hela 18 % 2015.

Bernth-Åke Ottosson ger fem glimtar från de senaste 20 åren

Bernth-Åke har bakgrund i Helgelseförbundet och har varit med sedan starten, då han anställdes som projektledare för samgåendet. Under åren har han haft olika tjänster i rörelsen och han har fått se mycket hända, både i Sverige och i världen. Här ger han fem glimtar som han minns lite extra från de senaste 20 åren.

Starten av festivalen Frizon
– När samfunden gick samman 1997 startades också ett program för unga, Nybygget UNG, senare EFK UNG. De fick i uppdrag att bygga upp en ungdomsrörelse, för det var något vi upplevde att vi saknat tidigare. Och 1999 startades festivalen Frizonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som en mötesplats för den unga generationen och en ambition att vara Guds tumavtryck i ungdomsvärlden.

Festivalen äger rum fortfarande i dag och vill vara en plats där unga möter Jesus och får verktyg till att göra världen till en bättre plats.

Större fokus på gudstjänsten
– I början var vår relation med den amerikanska församlingsrörelsen Willow Creek en viktig inspirationskälla, skulle jag säga. Det fick oss att arbeta mer med hur våra gudstjänster var utformade och hur vi kunde få dem relevanta i vår tid. Det upplever jag har haft en väldigt stor betydelse för oss som rörelse.

StepOut ger unga möjlighet att prova på mission
– Sedan vi bildade praktikantprogrammet StepOutlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i samband med samgåendet, har omkring 550 unga tagit chansen att åka ut och prova på mission runtom i världen. För många har det varit starten på en tjänst som missionär, och det har bidragit till att EFKs missionärskår har fyllts på med nya generationer av människor med en kallelse att tjäna Gud i världen.

Diakoniprogrammet lyfte viktiga perspektiv på diakoni
– När Nybygget-Kristen Samverkan bildades 1997 fanns fem program: Församlingstillväxt, Församlingsgrundande, Diakoni, Ungdom och Utbildning. Diakoniprogrammet lades tyvärr ner och integrerades i andra program vid en omorganisation 2003, men det fick ändå stor betydelse under de åren. Genom programmet lyfte vi upp viktiga frågor om diakoni i rörelsen, till exempel att diakonins gärningar aldrig får ses som en trampolin för frälsning, utan att de står för sig själva och har ett eget värde. Det har fått positiva konsekvenser i många församlingar, och jag tror att det har bidragit till att vi står redo i det som händer med flyktingsituationen i samhället i dag.

Grundandet av SALT och ÖTHs examensrätt
– Under åren har flera olika initiativ fått betyda oerhört mycket för tillväxten av pastorer och ledare i rörelsen. Ett viktigt steg var när Örebro Missionsskola och Hyllie Park folkhögskola tillsammans startade ledarutbildningen Skandinavisk Akademi för Ledarskap och Teologi (SALT). Det har bland annat lagt grunden till nya Akademi för Ledarskap och Teologi, som EFK i maj 2016 beslutade att samäga med Svenska Alliansmissionen och Pingst.

En annan betydelsefull händelse var när Örebro Teologiska Högskola 2004 fick examensrätt för teologie kandidatexamen. Några år tidigare gick Götabros pastorsutbildning samman med den vid Örebro Missionsskola och Götabro bibelskolor växte fram tydligare.

Följ med och upplev 20 år i EFK

Håll koll på EFKs väggalmanacka, böneblogg och instagramkonto. Varje månad under året lyfter vi ett särskilt tema och du får möta massor av personer som finns i rörelsen. I hela januari månad får du följa med på en resa genom de 20 åren, och uppleva händelser och möta personer som funnits med vårt gemensamma arbete. I specialnumret av tidningen Direkt, som kommer ut i februari, finns ett uppslag om EFK 20 år, där du bland annat får tips på hur ni kan fira i församlingen!

Dela gärna med dig av dina minnen på sociala medier! Tagga bilderna med #viiefk och #efk20år

Baka EFK-tårtan till kyrkkaffet och fira 20 år som församlings- och missionsrörelse! Garnera gärna med EFK 20 år-märket i papper. Beställ det längst ner på sidan!

Baka EFK-tårtan till kyrkkaffet!

Lennarth Hambre, medlem och pastor i Ryttargårdskyrkan i Linköping och EFKs missionsdirektor under åren 1997-2006, ger här receptet till familjen Hambres födelsedagstårta som vi får ta del av för att fira EFK 20 år.

Recept för 10-12 personer

Botten med kokos
75 g margarin
3 ägg
1-1/2 dl. socker
4 1/2 dl kokosflingor
3 msk vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Havrebotten
50 g smör eller margarin
1/2 dl socker
3/4 dl havregryn
3/4 dl vetemjöl

Vaniljkräm
Kan med fördel användas bra halvfabrikat, eller färdigproducerad vaniljkräm. Ca 2-3 dl färdig vaniljkräm är lagom.

Tillbehör
5 dl krossad ananas
5 dl vispgrädde
Blockchoklad

Smält matfett och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner matfettet, kokosflingorna, vetemjöl och bakpulver. Smörj och brödbeströ en rund form, 22 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i 175 grader ca 45 minuter. Låt svalna något. Stjälp upp den och låt den svalna under formen.

Rör smör och socker till havregrynsbotten. Blanda i havregryn och vetemjöl. Använd en springform 22 cm och i stället för att smöra och beströ spänn fast ett bakplåtspapper. Platta ut degen i formen. Grädda i ugnen i 200 grader ca 15 min. Ta försiktigt ur den ur formen genom att lätta på ramen.

Dela kokosbotten i två lika delar. Placera en botten på ett tårtfat. Lägg på hälften av ananasen och grädden. Lägg på havrebotten. Bred på vaniljkräm. Täck med andra delen av kokosbotten. Placera resten av ananasen ovanpå och täck hela tårtan med grädde. Använd gärna raspad blockchoklad eller bär som dekor.

 

Här beställer du EFK 20 år-märket

Fler bilder / filmer

Psalmsång vid konstituerande årsmöte, oktober 1996.
Psalmsång vid konstituerande årsmöte, oktober 1996.
Bröd till Bröder-auktion i Rödån, oktober 2002. Foto Rose-Marie Claesson
Bröd till Bröder-auktion i Rödån, oktober 2002. Foto Rose-Marie Claesson
Medarbetarkonferens 2001. Foto Jonatan Arenius
Medarbetarkonferens 2001. Foto Jonatan Arenius
Øyvind Tholvsen, programledare för Sverigeprogrammet.
Øyvind Tholvsen, programledare för Sverigeprogrammet.
Bernth-Åke Ottosson, stabschef.
Bernth-Åke Ottosson, stabschef.

Evangeliska Frikyrkan    Box 1624    701 16 Örebro    019 - 16 76 00     info@efk.se     webmaster@efk.se    Plusgiro: 900403-7    Bankgiro: 900-4037

Logotyp för Strateg Marknadsföring somar har gjort design och implementerat sidan.
Google+