Våra webbplatser

Våra webbplatser

Webbkarta        Press        Logga in        RSS

Translate

Webbkarta        Press        Logga in        RSS

Dela:

 Skriv ut sida

”Flera har funnit Jesus för att vi var med och planterade här”

En i Skärholmen, söder om Stockholm. En annan i Skäggetorp, en stadsdel i Linköping. Charlotta Aginger och Johannes Stenberg har på var sitt håll varit med och planterat nya församlingar.

– Att se människor få förvandlade liv – det tröttnar jag aldrig på, säger Charlotta.

– För en själv är det också jättebra. Man tvingas bli beroende av Gud, säger Johannes.

Text: Inger Lundin

Elimkyrkan i Skärholmen startades för cirka tre år sen. Innan dess fanns den länge bara som en dröm hos Elim i Stockholm (numera Folkungakyrkan) som länge betonat vikten av att grunda nya församlingar – och som dessutom var trångbodda.

Charlotta Aginger var med från början när några personer därifrån började att fira gudstjänst i en pub i Vårbergs centrum 2007. Efter ett tag flyttade man till Skärholmen, och Charlotta blev deltidsanställd pastor.

Men att Charlotta skulle bli pastor – eller ens kristen – fanns inte på kartan från början.

– Idrott var mitt stora intresse i tonåren. Kyrkan var bara något man gick till på skolavslutningen.

I tjugoårsåldern hände något. Jobbiga erfarenheter kom ifatt henne och satte sig i både kroppen och själen. Under flera år var hon sjukskriven. Till slut kände hon sig desperat och började ropa efter Gud, även om hon knappt var säker på om han fanns.

– Jag fick ett väldigt kraftfullt möte med Gud, men jag visste inte vad jag skulle göra med det, förklarar Charlotta.

Föddes en längtan att plantera

Ett par år senare berättade en vän om sin kyrka och sin cellgrupp där man kunde be tillsammans. Charlotta tjatade till sig att få komma. I en Alphagrupp bestämde hon sig för att bli kristen.

– Hösten 2002 lämnade jag mitt liv åt Jesus. Elimkyrkan var en fantastisk växtplats. Jag fick en längtan att komma i funktion.

Charlotta började läsa teologi och fick efter ett tag frågan om att vara med och starta det som idag är Elim i Skärholmen.

Mellan 50 och 100 personer brukar komma på gudstjänsterna som firas på Röda korsets folkhögskola i Skärholmens centrum. Med 13 nationaliteter (senaste de räknade) möts en stor del av världen här. Svenskar, öst- och sydeuropéer, etiopier och fransktalande afrikaner är i majoritet.

– Man kommer knappast till oss för att vi är balla eller häftiga.  Vi är en karismatisk EFK-församling som betonar Bibeln och relationen med Jesus. Och vi tror verkligen att Gud kan göra under – vi har sett fantastiska saker här, säger Charlotta.

Precis som Skärholmen präglas Skäggetorp, en stadsdel i Linköping, av det mångkulturella. Det är inte många kilometer till centrum, men för en hel del av invånarna kan avståndet kännas stort.

Hit kom Johannes Stenberg och hans fru Noomi i början av 2011 med siktet inställt på att skapa en ny församlingsgemenskap. Johannes, som är uppväxt i Småland och afrikanska Burundi, hade bott flera år i stockholmsförorterna Tensta och Rinkeby.

– Jag älskar det mångkulturella, och där föddes en stark längtan hos mig att starta en församling någonstans. Det var inget dramatiskt, men jag fick en slags kallelsemedvetenhet, säger Johannes.

Adopterades av Ryttargårdskyrkan

I början ägnade de mycket tid åt att lära känna sin nya stadsdel och människorna där, samtidigt som de talade med olika församlingar i om sin vision om en ny kristen församling i Skäggetorp. Ryttargårdskyrkan i Linköping var den som visade störst intresse och som snart adopterade den nya gemenskapen.

– Vi var runt tio personer som började ses i hemmen och be tillsammans hösten 2011. Efter ett tag började vi också ha offentliga gudstjänster.

I mars 2012 bildade gruppen en egen församling, Nygårdskyrkan, uppkallad efter Nygårdsvägen som löper runt hela Skäggetorp. Församlingen har ett helt eget ledarskap och en egen ekonomi, men stöds på flera sätt av sin adoptivmamma, Ryttargårdskyrkan.

En vanlig söndagsgudstjänst i Skäggetorp kommer mellan 20 och 30 personer. Gudstjänstdeltagarna sitter alltid runt bord och lovsångerna sjungs på olika språk: idag svenska, arabiska, engelska och spanska. 

– När som helst under predikan får man avbryta för frågor. Ibland är det ingen som frågar, men emellanåt är det livliga diskussioner, berättar Johannes.

Ser hur Gud förvandlar människors liv

På samma sätt som Charlotta i Skärholmen är Johannes glad över alla människor som blivit berörda av Gud tack vare den nya församlingen.

– Det är väldigt häftigt. För ett och ett halvt år sen fick vi be för ett kurdiskt par som hade fått möta Jesus i drömmar. De levde ganska goda liv innan, men Gud grep in och vi har verkligen sett evangeliets kraft i deras liv.

Att stå i ledningen för en ny församling är förstås inte utan problem. Att det kräver både tålamod och ett helhjärtat engagemang, är både Johannes och Charlotta ense om. Men glädjen i att se vad Gud gör och hur det får förvandla människor och omständigheter väger över.

Johannes avslutar:

– Flera har funnit Jesus på grund av att vi var med och planterade här. Jag vill verkligen inspirera fler att engagera sig.


Denna artikel publicerades i EFKs tidning Direkt i april 2016. Läs hela numret här!

Friluftsgudstjänst i Nygårdskyrkan i Linköping. Foto Johannes Stenberg.

“Det var inget dramatiskt, men jag fick en slags kallelsemedvetenhet.”

- Johannes Stenberg, Nygårdskyrkan i Linköping

Relaterad information

Liknande sidor på efk.se

Evangeliska Frikyrkan    Box 1624    701 16 Örebro    019 - 16 76 00     info@efk.se     webmaster@efk.se    Plusgiro: 900403-7    Bankgiro: 900-4037

Logotyp för Strateg Marknadsföring somar har gjort design och implementerat sidan.
Google+