Våra webbplatser

Våra webbplatser

Webbkarta        Press        Logga in        RSS

Translate

Webbkarta        Press        Logga in        RSS

Dela:

 Skriv ut sida

Välkommen till idébanken där vi tipsar och delar med oss till varandra!

Idébanken bygger vi tillsammans! Här har du möjlighet att både bidra och få del av tips, inspiration och fördjupning utifrån olika metodområden som exempelvis Öppen Förskola, barnkör, söndagsskola, konfirmation, tonår, föräldraaktiviteter och mycket mer!


Vi hoppas du vill vara med att bidra med både egna exempel, boktips, länkar och annat som får bli till hjälp och gläde i andra församlingar och sammanhang. Har du något du vill dela med dig av? Kanske din församling har lyckats bra med någon aktivitet? Kanske ledarna i din församling gärna besöker andra ledargrupper för att dela med sig av erfarenheter och inspiration? Låt oss få veta det. Kontakta någon av oss och berätta!

Så här hittar du! Nedan hittar du rubriker i bokstavsordning utifrån verksamheter och "aktiviteter" så tänk på att du även kan hitta bra tips och idéer under flera olika rubriker.

A

Alpha

Föräldraalpha. Materialet ”Föräldra-alpha” finns nu på svenska. Materialet riktar sig till föräldrar med barn i åldrarna 0-10 år och består av en DVD, ett ledarhäfte samt deltagarhäfte. Det är lätt att använda materialet och det riktar sig till alla föräldrar både kyrkovana och icke-kyrkovana. Det beställs från Alpha-Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

B

Barn- och ungdomsråd (arbeta i styrelse)

Länktips! När det gäller att leda och arbeta i förening finns på hemsidan www.förening.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns massor av bra tips och kunskap om hur föreningsliv fungerar. Exempelvis: Vad innebär det att vara ordförande? Vad är medlemskap? Verksamhetsplaner? Valberedning? Bidrag? Vad gäller i samband med försäljning?

Barnkör

Draget-barnen i Immanuelskyrkan Örebro gjorde egen musikal och CD! När man läser Bibeln kan det kännas omöjligt med allt det där som Jesus gjorde! Men det är det inte. Det är tro för mig! I Immanuelskyrkans Draget-grupp ville man veta vad som hände sen, när de tre vise männen hade rest hem. Så de letade i Bibeln efter fortsättningen på historien. Och då hände något häftigt! Texterna fick liv och väckte kreativiteten hos både barn och ledare. Tillsammans dramatiserade och illustrerade man berättelserna, nya sånger föddes, och under våren 2012 började de spela in dem i Immanuelskyrkans källare. Resultatet blev en svängig skiva för barngruppen och barnkören. Skivan heter ”Det handlar om att TRO” och finns också som nothäfte, med ett nytt tänk kring bibeltexter, sånger och drama. En mix som hjälper vuxna och barn att med lek och allvar berätta om Jesus, vem han är och vad han sa. Om det svåra med hans död, och det fantastiska med hans uppståndelse. Musikaliska ledare är Karolina Cederqvist samt Pelle Ankarberg, som också har spelat in och mixat skivan.
Våren 2015 kom ytterligare en CD med Draget-gruppen One Pieace.
Kontakt: Lena Hugo Johansson, pastor med ansvar för barn och familj  lena@immanuelskyrkan.net

Bok-och nottips! Vi hänvisar till exempelvis Din Boklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Nya Musiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  som säljer noter och CD-skivor.

Barnmöte

Boktips! Barnmöten som fungerarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterär ett material av Stenberg Johannes. Det är ett inspirationsmaterial med konkreta tips till dig som vill nå barn som sällan kommer till kyrkan. Johannes ger även konkreta idéer och förslag i materialet  Barnmöteslektioner som fungerarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För att kunna dra nytta av lektionerna är det bra att först ha läst materialet Barnmöten som fungerar.

Barnmöte utomhus! Vill din församling arrangera barnsamlingar utomhus och behöver en mobil scen?EFKs församling Nygårdskyrkan i Skäggetorp lånar gärna ut sin scen (se EFK i Sverige för kontakt med församlingen).

Bön

Kreativa böneplatser: Här kommer tips och idéer från Betaniakyrkan i Åbytorp I gudstjänsten är det en fin möjlighet att erbjuda olika platser/stationer för bön på olika sätt. I gudstjänster där olika åldrar finns uppmuntrar vi att gå tillsammans med någon till böneplatserna. Även i andra verksamheter och grupper kan det vara fint att kunna erbjuda platser för bön och stillhet.

Rockring bli bönering: Den eller de som vill få en bön ställer sig i ringen. Några håller i ringen och ber tyst eller högt. Ett tips är att ha en given bön uppsatt på väggen. Då kan alla lätt be och den som står i böneringen vet vad som ska hända. Förslag på bön: ”Tack Gud för (namnet) som i ringen står. Du är med (henne/honom) idag och varje dag som går.”

Upplåsbar jordglob inspirerar till bön för världen, människor och länder: På nätet finns flera hemsidor som säljer jordglobar i olika former och format exempelvis Kartbutiken (http://www.kartbutiken.selänk till annan webbplats). Häng upp globen i taket eller lägg den på en upp och nedvänd piedestal. På denna böneplats kan man tillsammans lyfta globen och be, peka på ett land och be för det, be för församlingens missionärer, be och tacka för skapelsen, be för länder där det just nu är oro…

Ljuständning: Detta är något många tilltalas av. Skaffa ”brandsäkra” stora lådor där ljusen får plats att stå med avstånd från varandra. Ett tips är att ha flera smal avlånga blomlådor i metall fyllda med sand. Då behöver man inte riskera att ”sträcka sig över” andra ljus. Vid ljuständning uppmuntrar vi till att be för andra människor, att Gud ska ge hopp och ljus. Ljuset blir symbolen för den personen.

Färgglada händer på väggen: Med hjälp av färglada papper, saxar och pennor får man rita av sin hand, klippa ut den och skriva sitt namn på. Fäst händerna på väggen med häftmassa. Be och tacka för dig själv eller någon annan, genom att lägga din hand på den ”hand på väggen” du vill be för.

Heta bänken eller stolen: Placera några stolar eller en mindre bänk i ett hörn av lokalen. Här får man sätta sig och ta emot en tyst, kort bön eller välsignelse. Bakom bänken/stolen står personer och lägger en hand på axeln på den som får förbön. Om man vill kan man även här ha en enkel färdigformulerad bön exempelvis: ”Gud du känner oss utan och innan. Ge min vän det han/hon behöver. Amen.” En enkel bön kan underlätta för unga att vara med och be för andra.

Bönesnurra: Ett gammalt ”lotterihjul” av plywood och spikar blev en bönesnurra. I snurrans olika fält finns början på böner exempelvis: Tack Gud för… Hjälp mig Gud att… Idag ber jag för min vän… Gud mitt problem är… Snurra på hjulet och fortsätt på den bönen där hjulet stannade.

Knåda med playdoh: Knåda en stund och be Gud om hjälp att formas av honom eller bara tacka för glädjen att kunna skapa!

Postlåda med hemliga böner: Sätt upp en postlåda och se till att det finns lappar att rita eller skriva på. Uppmana till att skriva eller rita din hemliga bön till Gud.

Tronen: Lägg ett fint skynke över en fåtölj, så att den för tankarna till en tron. Lägg en mantel och krona i fåtöljen. Låt en person i taget få ta på krona och mantel och få känna sig som ett kungabarn. Här kan det finnas en tillfrågad person på plats som ber: ”Gud du är vår kung och vi får vara dina barn. Tack Gud för ditt kungabarn som sitter här.”

Böneplanket: Låt ett blädderblock eller stort papper på väggen bli en plats där man får skriva eller rita böner eller ett tack till Gud.

Boktips om bön!  Bön med alla sinnenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster av Rune Rasmussen (Argument förlag) är en praktisk hjälp för den som vill skapa en bönevandring, ordna bönestationer i gudstjänsten eller en böneaktivitet i smågruppen. Här finns idéer för både barn, tonåringar och vuxna. Totalt innehåller materialet 50 olika stationer, många med förslag på hur man kan variera upplägget. En regnbåge, ett par hörlurar, ett stort fruktfat, ett fingeravtryck, krossade lerskärvor, post it-lappar … Allt kan bli redskap för att inspirera till olika sätt att uttrycka tacksamhet till Gud, be Gud om hjälp eller lyfta fram någon annan i förbön.

D

Dans

Balettskola i Salem! Salemkyrkan Habo finns en balettskola som samlar många danssugna barn. Det är högt tryck på att få vara med. Mycket populär är inte minst balettskolans julavslutning som fyller hela kyrkan i flera föreställningar. Läs mer på deras hemsida!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

F

Föräldraaktiviteter

Familjekurs. I Söderhöjdskyrkan i Stockholm arrangerar man i samarbete med Stockholm stad en föräldrakurs. Här får föräldrar möjlighet att diskutera föräldraskap utifrån ett material baserat på fyra teman. Läs mer på Söderhöjdskyrkans hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt: Simon Hedblad på simon_hedblad@hotmail.com

G

Gudstjänst/familjegudstjänst

Boktips! Barnens stund i gudstjänsten – Alexandersson Linda. En guldgruva för den som vill ge barnen utrymme i gudstjänsten, exempelvis innan de går iväg till söndagsskolan. Här finns 75 förslag på inslag att göra med barnen, ett till varje sön- och helgdag i kyrkoåret. Tipsen utgår från enkla föremål och de flesta kräver ingen förberedelse. Istället utgår de från en lekfull aktivitet, ett enkelt drama eller ett föremål att samtala kring

Gympa

Bok/CD-tips! Moas och Rasmus Gympaäventyr av Veronica Gunnarsson och Pernilla Eriksson (Svenska Gymnastikförbundet). Longkalsong har skrivit och producerat musiken till ett nytt gymnastikmaterial som Svenska Gymnastikförbundet står bakom. Longkalsong har skrivit, spelat in, mixat och mastrat denna skiva. Materialet består av 12 olika pass med allt från uppvärmning, redskapsbana och avslutning i samma tema. Varje pass har tre olika svårighetsgrader, vilket ger en valfrihet och passen kan lätt anpassas efter barngrupp och mognad. Riktar sig till barn mellan 3 - 9 år. Häftet är i A4 format och 59 sidor och innehåller bilder och tydliga instruktioner till de lekfulla övningarna. CD skivan innehåller specialskriven musik till de olika passen.

L

Lekar

Boktips! 502 tipsfrågor - Reftel Johan & Kristina. Denna uppföljare till 500 tipsfrågor innehåller 502 helt nya frågor. Frågorna finns samlade i 50 olika tipsrundor. Varje tipsrunda innehåller 10 frågor, utom ”Året runt” som förstås innehåller 12 frågor. På den medföljande cd-skivan finns pdf-filer, färdiga att skriva ut. 15 teman finns i två varianter: en lite enklare för barn och en lite svårare för vuxna. Perfekt att använda på sommaravslutningen eller julfesten! Cd-skivan innehåller också 10 svarslappar, färdiga att skriva ut. Barnfrågorna är lämpliga för åldrarna 7–12 år

Läger

Boktips! Häften med lägertema Flera färdiga upplägg för läger hittar du i vår webbshop. Välj bland teman som Fiskeläger, Festläger, Annorlunda läger, Den bästa vännen... med flera. I varje häfte finns bibelsamlingar, andakter för morgon och kväll, aktiviteter, lekar, spårningar och mycket annat. Allt utifrån en röd tråd i lägertemat. Se vår webbshoplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

S

Skola

Skolkyrkan Skolkyrkan är kyrkornas utsträckta hand för kontakt med elever och personal i grundskolan och gymnasiet. Centralt sker också en dialog med myndigheter i frågor som rör relationen mellan kyrka och skola. Läs mer på Sveriges Kristna Råds hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bibeläventyret Ett fint erbjudande till klasser i skolan är Bibeläventyretlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Grundidén är att utifrån skolans läroplan presentera en del av Bibelns alla olika berättelser. Att ge barnen en möjlighet att förstå den bok som inte bara ligger till grund för kristendomen, utan också för det judiska folket och Islam. Som sådan har den ju också blivit den värdegrund som präglat större delen av vår värld. Upplägget presenterar Bibelns innehåll på ett så objektivt och sakligt sätt som möjligt. Bibeläventyret har blivit en succé! Bibeläventyret är framtaget för att passa skolans miljö och önskemål. Det riktar sig till åldrarna 9-12 år, och erbjuds oftast i årskurs 4 och 5. Bibeläventyret är granskat och godkänt av Skolverket. Varje instruktör som gör Bibeläventyr har också en licens. Idag finns cirka 400 aktiva Bibeläventyrare i landet som gör Bibeläventyr på sina "hemorter". Finns det inte någon aktiv äventyrare på din ort kan du antingen "köpa in" en äventyrare som kommer och besöker klassen eller så hittar ni någon lokalt som kan gå utbildningen och sedan kunna hjälpa skolan under en längre tid.

Småbarnsmusik

Babysång är ett tillfälle för dig som är föräldraledig att tillsammans med ditt barn få njuta av musik och rytmik. Gemenskapen med andra föräldrar och barn gör det ännu roligare. Kurser för dig som är eller vill bli ledare arrangeras av bland annat Studieförbundet Bilda.

Boktips omkring barn och musik!
Lära för att leda Barnmusik (Studieförbundet Bilda 2006)

Ledarmaterial för barnmusikgrupper. Materialet är tänkt för dig som leder eller vill börja leda grupper i barnmusik för barn 0-5 år. På ett konkret och metodiskt sätt hjälper materialet dig att utforma din samling på ditt eget personliga sätt. Genom arbetsmodeller och byggstenar ges förslag på moment som barnmusiksamlingen kan innehålla och var de bäst passar in under samlingens gång. Huvudförfattare till materialet är Marie Rindborg, musikpedagog med mångårig erfarenhet av att leda barnmusikgrupper.

Närmare än jag tror – livsnära sånger för liten och stor (Bilda 2003)  Barnmusikmaterial med 20 sånger, som passar både för småbarnrytmik och för barnkör/söndagsskola. Materialet består av ett nothäfte med färgglada bilder till varje sång och en CD där barnkörer, solister och musiker medverkar. 

Det doftar av himmel - livsnära sånger för liten och stor (Bilda 1994) Barnmusikmaterial med 27 sånger för småbarnsmusiken upp till barnkören. Sångerna är skrivna av olika kompositörer och författare. Till sångerna finns gedigna metodtips. Texternas betydelse tas också upp i ett kapitel. Materialet består av ett nothäfte med fina kolteckningar och en CD där barnkörer, körer, solister och musiker medverkar.

Babysång (Verbum) En handledning av Maria Lennartsson med sånger, instrument och rörelser. I häftet finns information om hur man lägger upp ett sångtillfälle, hur man planerar en hel termin, hur man involverar andra i församlingen och hur man kan låta babysångsgruppen delta i gudstjänsten. Babysång ger också värdefulla tankar om hur ledaren uppmuntrar föräldrar och stimulerar barn. Babysång innehåller ett tiotal sånger samt några ramsor och förslag på ytterligare sånger och en guidning mellan text och sånger, ramsor, danssteg och instrument. Babysång passar församlingsarbetande som leder babysångsgrupper eller behöver hjälp att komma igång, församlingspedagoger, församlingsassistenter eller andra ledare.

Musiklekis – (EFK) Sjunga, Spela, Dansa i Musiklekis. Glädjen och gåvan att tillsammans, barn och vuxna, få dela och uppleva puls, lek, toner och klanger är ovärderlig. Det här är en väg in och en väg igenom detta spännande musicerande. Författarna Christina Larsson, Matts Norman och Sören Oscarsson har samlat erfarenhet och kunnande för att göra ditt musikarbete i församling, skola, förening, hem och studieförbund ännu roligare och mer innehållsrikt

Söndagsskola

Storsamlingar och smågrupper utifrån Bibelns berättelser handlar det om i Välkommen till Söndagsskolan.
Detta är det material EFK tagit fram för söndagsskola. Materialet är framarbetat i en lokal församling där man "tänkte till" och hittade ett bra sätt att närma sig Bibelns berättelser på ett kreativt sätt och följa upp i smågrupper. Det finns åtta olika terminsmaterial. Varje häfte innehåller dramer för storsamlingar, samt smågruppsmaterial för tre olika åldersgrupper – allt i ett och samma häfte! Varje häfte följer ett tema från Nya- eller Gamla testamentet. Ett mycket uppskattat material i både större och mindre församlingar!


Relaterad information

Liknande sidor på efk.se

Evangeliska Frikyrkan    Box 1624    701 16 Örebro    019 - 16 76 00     info@efk.se     webmaster@efk.se    Plusgiro: 900403-7    Bankgiro: 900-4037

Logotyp för Strateg Marknadsföring somar har gjort design och implementerat sidan.
Google+