Våra webbplatser

Våra webbplatser

Webbkarta        Press        Logga in        RSS

Translate

Webbkarta        Press        Logga in        RSS

Dela:

 Skriv ut sida

Missbruk

Tidigare nämndes oftast ordet ”missbruk” i sammanhang som hade koppling till alkohol- och drogmissbruk. I dag använder vi ordet missbruk i vidare bemärkelse med innebörden ”negativa, nedbrytandevanemönster” som alkohol-, drog- sex-, porr-, data-, matmissbruk mm.

Inom Evangeliska Frikyrkan vill vi genom vårt arbete förebygga missbruk, ge stöd och hjälp för missbrukaren och hans/hennes närmaste familj. I det arbetet samarbetar vi bl a med Hela Människan och Celebrate Recovery, se nedan. 

Funderar ni på att starta något i er församling, kontakta då gärna nedanstående organisationer eller vänd er till resurspersoner/församlingar som redan arbetar inom området Missbruk.

Celebrate Recovery

Celebrate Recovery är ett program för alla som brottas med “hurts, hang-ups & habits” (”sår, blockeringar och vanemönster”). Det skapades av John Baker och Rick Warren i Saddleback Community Church. De har kombinerat 12-stegsprogrammet med Bibeln – inte minst Saligprisningarna i Jesu bergspredikan.

Det började i Saddleback,. USA, för 20 år sedan med 43 personer som ville stödja varandra i kampen mot livssmärta och destruktiva vanor genom att erfara kraften från Jesu kärlek i en tillfrisknandeprocess. Celebrate Recovery har sedan dess använts i 17 000 kyrkor i över 20 länder. 700 000 personer beräknas ha gått igenom programmet.

Nu finns även Celebrate Recovery i Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EFK finns med i Celebrate Recoverys förtroenderåd. Finns det intresse i er församling att starta ett sådant arbete kan ni få råd och stöd genom att ta kontakt med dem via deras hemsida.

Korskyrkan i Karlstad och Celebrate Recovery

Korskyrkan i Karlstad har använt  Celebrate Recoverys material och upplägg i sin församling och kan verkligen rekommendera det. Har du frågor får du gärna kontakta dem:

Anders Nordström

E-post: pastorn@korskyrkan.com
Mobilnummer: 070 - 600 86 47
Telefonnummer: 054 - 18 41 39

Hela Människans öppna verksamhet Ria

På många orter samarbetar församlingar  med Hela Människans öppna verksamhet Ria. Riaarbetet vänder sig till människor som på grund av missbruk, hemlöshet, kriminalitet eller brist på fungerande nätverk befinner sig i socialt utsatt livssituation. Riaverksamheten började växa fram under 1950-talet. I dagens Sverige ryms alla drogfrågor i Rias arbete.länk www.helamanniskan.selänk till annan webbplats

Resurspersoner/församlingar

Vill ni ha råd eller tips från församlingar som arbetar med missbruk av olika slag så kan ni vända er till följande församlingar:

Örtagårdskyrkan, Arboga

Pelle Rosdahl 070-247 51 50
pellepastor@gmail.com

Immanuelskyrkan, Örebro

info@immanuelskyrkan.net
Telefon 019-675 32 00

Film: Never Give Up Son

Never Give Up Son är en långfilmsdokumentär om tre vänners kamp för ett nytt liv på rätt sida av lagen. Filmen väcker många tankar och frågor kring identitet och livsstil och de utmaningar som ett förändrat liv innebär. Den passar därför utmärkt för visning i bland annat kyrkor, ungdomsgrupper, behandlingshem och besöksgrupper på anstalter.

Never give up son handlar om vännerna Naiel, Khole och Uldis. De är uppväxta i Stockholm och Riga och har tidigare varit kriminella. Tidigare var deras liv fyllt av våld, men under en våldsam uppgörelse kände sig Naiel plötsligt stoppad av en högre makt och upplevde att han skulle älska folk istället för att hata dem. Det blev en vändpunkt och början på kampen att skaffa sig ett nytt liv på rätt sida av lagen. De förstår att beslutet att förändras måste fattas varje dag och att tanken på att ge upp aldrig får vara ett alternativ.

För att ha rättigheter att visa filmen för grupper beställer man en DVD hos Filmcentrumlänk till annan webbplats som sköter den institutionella distributionen. Med en sådan DVD kan filmen visas i alla slags grupper. I Sverige kan filmen hyras av privatpersoner hos SF Anytimelänk till annan webbplats. Never Give Up Son är producerad av det svenska produktionsbolaget Azusa Street Productions och har haft stor framgång i Lettland där den har gått på bio och visats på tv.

Relaterad information

Liknande sidor på efk.se

Evangeliska Frikyrkan    Box 1624    701 16 Örebro    019 - 16 76 00     info@efk.se     webmaster@efk.se    Plusgiro: 900403-7    Bankgiro: 900-4037

Logotyp för Strateg Marknadsföring somar har gjort design och implementerat sidan.
Google+